APA? INGAT AKU BODOH PASAL KOMPUTER, AKU TAK BOLEH ADA BLOG?

DAPAT PULAK!!!

Saturday, January 5, 2013

SaLaM KauT

Akhir-akhir ni banyak jugak jemputan kenduri yang aku dapat. Cheit! Bukan baru-baru ni je banyak dapat jemputan kahwin. Dah dari habis belajar tu dah mula dapat banyak jemputan kahwin. Tapi sejak akhir tahun lepas baru mula rajin pegi kenduri. Lagipun jemputan kahwin yang sebelum ni banyak dari kawan-kawan UiTM Segamat. Payah nak pegi sana. Jauh kot Bukit Kapar ke Johor tu.

Jadi bila dah rajin pegi kenduri ni, tiba-tiba timbul 1 persoalan yang aku dengan beberapa member Bank Rakyat Kuala Selangor. Persoalan berkaitan Salam Kaut. Salam Kaut? Ada kot yang tak tau apa maksud Salam Kaut. Macam ni. Salam Kaut ade jugak yang panggil Salam Becek atau Salam Keruk. Maksudnya sumbangan dalam bentuk wang tunai kepada pihak tuan rumah yang mengadakan majlis. Majlis tu contohnya macam majlis kahwin dan knduri cukur jambul. Tapi yang glamour nya dekat majlis kahwin lah. Sesetengah tempat je yang amalkan macam sekitar Meru, Kuala Selangor dengan Tanjung Karang. Tak jadi kewajipan pun untuk bagi tu. cuma sekadar sumbangan ikhlas je.

Jadinya persoalan yang timbul ialah dengan siapa Salam Kaut tu nak di bagi? Tuan rumah atau pengantin? Pendapat kawan aku cakap kasi pada tuan rumah ataupun ibu @ bapa pengantin. Maknanya tak kisah sapa pun yang jemput, Salam Kaut tu tetap bagi pada tuan rumah.


Pendapat mak aku pulak kasi pada pengantin ataupun kepada sapa yang jemput kita. Misalnya yang jemput tu dari ibu bapa pengantin, Salam Kaut tu bagi pada salah sorang ibu bapa tu. Tapi kalau yang jemput tu pengantin, nanti Salam Kaut tu bagi kat pengantin. Biasanya kalau pengantin yang jemput, maknanya pengantin tu kawan kita la kan.

Lepas tu, ada yang tanya kalau pengantin tu lain jantina dengan kita macam mana nak kasik? Senang je. Pandai-pandai la. Pegang la sampul kita tu hujung-hujung je. Automatic pandai la pengantin tu nanti sambut. Orang nak kasik duit tu. Haha!

Jadinya mana satu teori yang betul? Bagi kat orang yang menjemput ke kat tuan rumah? Aku punya pendapat bagi pada orang yang jemput lah. Tapi orang yang jemput tu sama ada pengantin atau tuan rumah je. Jangan la pulak kasi pada orang yang round keliling kampung bagi kad jemputan tu.

Tapi macam mana pun yang penting pemberian tu perlulah ikhlas dan niat untuk meringankan beban tuan rumah disamping memberi hadiah sebagai ucapan tahniah dan sebagainya. Tak gitu? Sekian.

No comments: